Luhtajoen ratsutila

SRL:n (Suomen Ratsastajainliitto ry) hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu

  • 07.jpg
  • dream-of-caletto.jpg
  • fjolle.jpg
  • full.jpg
  • hevoshullu.jpg
  • hottis_cale.jpg
  • inkku.jpg
  • marilyn_eetu.jpg
  • marsi.jpg
  • snadi_laidun.jpg

Opettajan vinkkejä

ENERGIAA =)

Jokainen ratsastuskerta on ainutlaatuinen. Kun nouset hevosesi selkään ja pyydät sen liikkeelle, sillä on jokin määrä energiaa;
"Hengailen tässä vaan" -energia sopii vammais- alkeis- ja terapiaratsastukseen. Ratsastajan joka haluaa suorittaa hevosensa kanssa jotakin fyysistä tehtävää, täytyy puuttua energian alhaiseen määrään välittömästi pohkeella, äänellä tai tarvittaessa raipalla. Haluamme hevosesta urheilijan. Kun urheilijat menevät treeneihin, eivät he hengaile. Asenne pitää olla reipas, positiivinen ja aktiivinen. Muista siis kehua hevostasi kun se alkaa tarjota aktiivista askellajia. Jos esim käynti menee liian reippaaksi, huomaat kuinka rytmi on nopea mutta vauhti ei. Hieman hidastaessasi rytmiä, tunnet kuinka hevosesi selkä alkaa keinahdella enemmän. Siinä kohdassa sen poljenta on todennäköisesti parhaimmillaan -ainakin parempi; reipas ja rento.
"Olis kyllä hirmuinen kiire, jännittää vähän" -energia tuottaa yleensä lyhyttä ja nopeaa askelta kuten edellä mainitsin. Tämäntyyppinen hevonen kannattaa ensin saada rennoksi vaikka pienelle ja hitaalle käynnille. Rentoutumisen jälkeen kun pyydät sitä eteen, askel pitenee. Jos hevonen on edelleen jännittynyt/pelokas, se vain kipittää nopeammin. Muista hengittää ja rentoutua itse. Pelkästään hieman hitaampi keventäminen muuttaa tämäntyyppistä hevosta. Sen pitää luottaa ratsastajaansa.
"Kiire on, pois alta" -tyyppi on usein jyrääjä jonka energia johtuu liian vähästä liikunnasta tai liiasta ruokinnasta. Joskus osaamattomasta perusratsastuksesta. Sillon kannattaa ratsastaa eteen jonkin verran ympyröitä tai juoksuttaa ennen ratsastusta. Takaisinkiskomisella saadaan aikaiseksi turta suu ja se on sitten sommoro.. Laita siis hevosesi juoksemaan itsensä hieman väsyksiin ja ala sen jälkeen kommunikoida; kun se huomaa että pehmeän pidätteen toimimisesta saa kehuja, saatat yllättyä. Risut ja ruusut. Siirtyminen voltilla voi olla aluksi apuna. Joskus ratsastin nuorella tämäntyyppisellä suokilla siten että juuri ennen kulmaa tein laukassa pari puolipidätettä, sitten pidätteen. Kun hevonen totteli pidätettä jatkoin uraa, kun se ei totellut, pidin sen suorana jolloin se törmäsi seinään ihan itse. Voi ressua. Poski rytyssä se muutaman kerran ihmetteli tilannetta mutta tätä metodia toistamalla sain viimeisillä toistoilla siltä kulmat laukasta käyntiin siirtymiset normaaleilla pidätteillä! Tärkeintä oli etten jo valmiiksi vetänyt sitä suusta mihin ratsastaja vauhdikkaassa laukassa usein vahingossa sortuu. Kun se tajusi että taas mennään vain pätkä, se alkoi antaa parempaa laukkaa jo valmiiksi mikä edesauttoi tulevaa siirtymistä. Muista ratsastaa ajatuksella =)

Muista että yksi käsky riittää ja hevonen jatkaa kunnes toisin ilmoitetaan.

Kouluratsastusenergia ja esteratsastusenergia
Ero on loppujen lopuksi hirmuisen pieni. Usein näkee kouluratsastajan ratsastavan suurta hyllyvää askellajia peräänannossa.
Jos olen epävarma energian määrästä, teen intensiivistä lyhennän-pidennän-lyhennän harjoitusta. Kun hevoseni reagoi molempiin suuntiin nopeasti ja hyvin, tavoite saavutettu. Harjoituksen voi tehdä kaikissa askellajeissa. Laukassa harjoitus on paras.
Kehoansa oikein käyttävän hevosen hyppy tuntuu satulaan pehmeältä ja helpolta.
Selättömän hevosen hypyt "pamahtavat" ylös ja niihin on vaikea mennä mukaan (kyllä kyllä, I have been there =). Kuvia katsoessa selätön hevonen hypää pää pystyssä, itseään oikein käyttävä hevonen on hypyn keskellä kaula kaarella alaspäin (mitä isompi hyppy, sen selvemmin näkyy). Katsoessasi 90cm-100cm hyppyjä näet sen aika selvästi. Kehoa oikein käyttävän hevosen kapasiteetti hypätä kasvaa huimasti. Huonosta laukasta tulee huono hyppy. Piste.
Jos energia tuntuu hyvältä mutta jokin ei vaan loksahda, kokeile peruutusta ja siitä laukannostoa, takaosakäännöstä->laukannosto tai pohkeenväistöä. Joskus vauhti tuntuu hyvältä mutta takajalkojen moottori ei ihan syty. Muista kaksi kättä ja kaksi jalkaa.
Videota tai kuvaa katsellessasi ajattele että hevosen lautaset ovat iso ympyrä. Toimivatko sen takajalat ympyrän alla ja takana vai alla ja edessä ehkä symmetrisesti alla? Alla ja edessä on hyvä. Symmetrisesti alla ok. Alla ja takana kertoo selättömästä (=notkoselkäisestä) hevosesta. Notkoselkä hevosella on ihan yhtä suuri terveysriski kun ihmiselläkin. Ehkä jopa suurempi koska sen päällä istuu joku. Usein puhutaan jalkojen tärkeydestä. Ei selkäsairaalla hevosellakaan hyvä terveysennuste ole..

Toivottavasti joku saa ajatuksistani hyötyä käytännön tasolle =)

TUNTUUKO ETTET EDISTY?

Ratsastuksessa on monia kehitysvaiheita. Alkuun tuntuu siltä että opit joka tunti paljon. Sitten voi tuntua siltä että yrität ja yrität mutta ei mene yhtään paremmin. Saattaa tuntua jopa siltä että suoriudut huonommin kuin aiemmin.
Joissakin tapauksissa se johtuu siitä että olet kehittynyt ja vaadit itseltäsi enemmän kun aikaisemmin.

Keho oppii eri vauhtia kuin aivot. Yleensä korvien väli pystyy omaksumaan tietoa melkoisesti. Kun sama tieto viedään lihaksille eli kehoon ja onnistut, olet vasta oivaltanut miten se asia tehdään. Tämän jälkeen pitäisi tulla se tylsä työvaihe eli toistot. Lihakset tarvitsevat noin sata onnistunutta (!) toistoa ennenkuin voit sanoa osaavasi asian. hmmmm.. sitten vaihdetaan hevosta jota täytyy ratsastaa hieman eri voimakkuuksilla. Taas sata toistoa..

Otetaanpa esimerkiksi voltin ratsastus:
-Aloittelija kääntää jonkinlaisen ympyrän käynnissä (todennäköisesti kallistuu itse, alkupiste ja loppupiste eivät ole samat).
-Hieman ratsastanut tietää taivutuksen, yrittää, askellajit käynti ja ravi(pysyy käyntivoltilla pystyssä, kallistuu ravissa).
-Muutaman vuoden ratsastanut: peräänanto, hyvä taivutus, osaa hahmottaa ympyrän helposti ja valmistella sen sekä lopettaa ja aloittaa oikeasta pisteestä. Käynti, ravi, ehkä laukka(pysyy ravissa pystyssä, laukassa ehkä kallistuu).
-Useamman vuoden ratsastanut pystyy tekemään edellisten lisäksi poljentaan näyttävyyttä ja taktikoimaan tavallisesta voltista jo hieman lennokkaamman näköisen(hallitsee kehonsa kaikissa askellajeissa).
.. eli 400:lla toistolla osaat ratsastaa todennäköisesti hienon voltin -yhdellä hevosella..

Jos siis et ole tehnyt toistoja, anna itsellesi anteeksi. Et voi olla huippuhyvä tekemättä työvaihetta, ikävä kyllä.

Usein ratsastaja jämähtää kohtuullisen hyväksi koska ei halua siirtyä pois mukavuustasolta. He B tasolla voi vielä ratsastaa hieman hölkkäävällä/etupainoisella hevosella ja saada ruusukkeita. Kun halutaan siirtyä kilpailemaan, täytyy löytää myös urheiluhevonen alleen työskentelemään. Ratsastajan täytyy muuttua urheilijaksi jos haluaa hevosen allaan olevan sellainen.
Löysän ratsastajan alla on todennäköisesti löysä tai lujaa menevä etupainoinen hevonen. Hyvä ratsastaja löytää alkuvuosien rentouden jälkeen kehoonsa pientä napakkuutta ja osaa säädellä sitä. Pelkästään alaselän jännittäminen ja rentouttaminen täytyisi vaikuttaa hevosen liikkeeseen.
Keskittymisen tasoa on nostettava; ratsastat hevostasi tässä ja nyt mutta suunnittelet tietä ja näet sen mielessäsi mihin olet menossa. Tässä ja nyt kehosi vie hevosen sinne. Autoa ja pyörääkin ajetaan tässä ja nyt, mutta katse on tulevassa risteyksessä/kuopassa/jalankulkijassa tms. miettimässä miten täytyy reagoida kohta. -Ratsastuksessa tämä on asteen vaikeampaa koska hevosella on myös omat aivot ja se saattaa yrittää muuttua hitaammaksi/nopeammaksi/laiskemmaksi. Polkupyörää ja autoa ajamme miltei päivittäin, mutta ratsastamme kerran viikossa. Sadan hyvän toiston hankkimiseen voi mennä aikaa. Huonoilla opit huonoksi.
Kaksi kertaa viikossa ratsastavan lihasten muisti toimii nopeammin ja näinollen hyöty tunnista on paljon suurempi. Edistyminen näillä oppilailla on selvästi nopeampaa kuin kerran viikossa ratsastavilla.

Joskus ongelma voi olla huonosti koulutetussa hevosessa. Jos sille ei ole opetettu herkkyyttä, älä syytä sitä. Ratsuttaja voi tehdä herkkyyttä hevosellesi. Tärkeimmät kehitysvuodet ratsulle ovat 4v ja 5v, jolloin tehdään pohja ratsastukselle ja herkyydelle. Sen taidon se hallitsevat läpi elämänsä(saa sen huono ratsastaja poiskin).
Jos olet tuntiratsastaja ja tallin hevoset ovat potkittavia, mieti muita vaihtoehtoja.

Keskity, ajattele mitä ja miten ratsastat.
Harmoniset hetket hevosen kanssa ovat sanoinkuvaamattomia -edelleen.

Ratsastuksen iloa, Tea =)

RATSASTATKO JOKAISEN ASKELEEN?

Kyseessä ei ole vahva ratsastus vaan enemmänkin liikkeessä oleminen ja tietoisuus siitä minkä askelen ratsastat tuntumalla, toisen grammalla, kolmannen viidellä grammalla ja palaat taas tuntumalle.
Verrataan tanssimiseen; löysä partneri ei ole kiva. Ei hevosenkaan mielestä jos haluat että hevosesi olisi jäntevä urheilija allasi. Myöskään liian nopeasti vievä/vahva/hösöttävä tanssipartneri ei ole kivan tuntuinen.

Ole väliillä aktiivinen oikeassa rytmissä ja välillä rentoudu liikkeen mukaan, huomaat hevosesi herkistyvän.

Varsinkin siirtymisissä tämä paljastuu; laukka-ravi-laukka.
Kun siirtyminen on valmisteltu hyvin, laukka nousee nopeasti ja tuntuu pyöreältä ratsastajan alla.
Valmistelussa raviin täytyy saada hevosen takajalat hyvin alle; istu hieman raskaammilla istuinluilla pari askelta(jos hevonen haluaa jo silloin tiputtaa raville, joudut pyytämään pohkeella sen ylläpitämään laukan) sen jälkeen pidäte -mielellään istunnasta- ja HETI pohje lähellä ratsastamassa ensimmäinen raviaskel. Jos tämä ensimmäinen askel jää ratsastamatta tai siirtyminen ollut huono/hidas aikaisemmilta vaiheilta, hevonen juoksee ravissa alta -turpa saattaa hyvinkin osoittaa maata kohti, tunnet vahvuuden rytmissä ja todennäköisesti ohjia vetävässä etuosassa.. Varsinkin He A tason radoilla on usein diagonaali (keski)laukassa, kulma ravissa ja uusi nosto lyhyen sivun keskeltä. Jos diagonaalin loppu on huonosti ratsastettu, se todennäköisesti vaikuttaa seuraavaan laukannostoon asti ja tiputtaa sekä diagonaalin pistettä sekä seuraavan laukan pistettä.

Käännös takaosan ympäri;
-jääkö sisätakajalka ruuvaamaan, onko käännös liian laaja?
Muista valmistella; lyhennä askelta, aseta valmiiksi liikkeen suuntaan.
Aloita käännös tekemällä vahva puolipidäte ensimmäiselle askelelle. Osaavat hevoset jäävät paikoilleen vain kun lopetat alaselän joustavuuden. Seuraavaksi rintakehä/katse kääntyy liikkeen suuntaan -tällöin kädet vievät etuosaa ja paino siirtyy sisäistuinluulle. Pohkeet pyytävät rytmissä hevosta kääntymään; ulkopohje hieman takana ja sisäpohje omalla paikallaan. Jos sisäpohje jää käyttämättä, hevonen ruuvaa sisätakajalalla tai liike on liian paikallaan -loogista, eikö?
Puolipidäte ohjista tai istuinluista kertoo hevoselle että suunta ei ole eteenpäin vaan sivulle.
Hyvässä käännöksessä on 5-6 samanpituista ja samassa rytmissä toimivaa askelta. Laske ne.
Lopetat käännöksen voimistamalla sisäpohjetta ja suoristamalla hevosen.

Liian usein painava etuosa korjataan iroittavalla kädellä kun ongelma on takaosan aktiivisuudessa!!
Eteen alas ratsastus ei tarkoita pää alhaalla juoksevaa/jyräävää hevosta.

Tässä pari helpohkoa asiaa jotka voit itse kokeilla ja oivaltaa. Niitä on monta muutakin, mutta herkkyyttä opetellessa ehdoton edellytys on oikein koulutettu ja herkkä hevonen. Opettajan työkin vaikeutuu mitä taitavammalle tasolle siirrytään.
Avain hyvään alkuun on nopea hevonen pohkeelle JA pidätteelle.

Ratsastuksen iloa, Tea ;)

PELOTTAAKO?

Hevonen ei tottele

- oletko johtaja hevosellesi? Hevosen arvomaailmassa johtajaa väistetään (ei pelon vaan kunnioituksen vuoksi) ja pelkureita komennetaan. Testaa; kun talutat hevosta ja pysähdyt tekemättä ja sanomatta mitään, pysähtyykö hevonen kanssasi? Pitäisi pysähtyä. Jos ei pysähdy, vedä narusta aika vahvasti(nopeasti) ja hellitä heti kun se pysähtyy. Toista pari kertaa ja yhtäkkiä huomaat että se toimii. Tottelevan hevosen kanssa on turvallista olla.

- keskittyykö hevosesi sinuun? Käsitellessä ja ratsastuksessa hevosen täytyy keskittyä ihmiseen joka sitä käsittelee. Muuten sillä on lupa olla oma itsensä = "villihevonen" joka katselee puskiin ja kaikkea mikä voisi ehkä pelottaa.. Sinun täytyy tehdä pieniä eleitä ja seurata hevosen ilmettä jotta huomaat sen olevan kanssasi. Tarhassa ja laitumella se saa olla villihevonen, ei ihmisen kanssa.

Hevonen on vihainen

- katso edellinen kohta. Jotkut hevoset ovat vihaisia jos eivät kunnioita. Jos se on vihainen vain sinulle, ikävä kyllä se johtuu sinusta itsestäsi.

-hevonen saattaa olla sairas. Jos se yllättäen muuttuu vihaiseksi jossakin tilanteessa, kysy neuvoa myös eläinlääkäriltä.

Muista että hevonen on luonnossa pakoeläin. Se tarvitsee ihmisestä vahvan ja reilun johtajan jota se tottelee. Jos olisit arka lapsi, hakeutuisitko vaaratilanteessa rohkean, vihaisen vai pelkäävän aikuisen seuraan?
Hevonen ei mieti meidän ihmisten fyysistä kokoa vaan henkistä kanttia ja rohkeutta. Poni voi olla lauman johtaja. Niin voit sinäkin olla hevosen johtaja. Johtajuus pitää ansaita, sitä ei saa vain olemalla ihminen.

ISTUNNASTA

-Kouluratsastus

”Jos istut hyvin ja tasapainossa, pohkeiden sekä ohjien käyttö on lastenleikkiä ja hauskaa tekniikkaa”

=> istu syvälle satulaan
= napa selkärankaan
= käytä vatsalihaksiasi
= tunne istuinluusi
= käännä häntäluuta allesi
= istu takataskujen päällä

Väärän istunnan merkkejä: kipeä ristiselkä, veriset haarukset, notkoselkä, köyryselkä.


-Esteratsastus

“Ratsastaja ei saa häiritä hevosta hypyn aikana. Hevoselle hypyn täytyy tuntua kokonaisuudessaan helpolta ja hyvältä; ponnistus, liito ja alastulo”

alottelijoilla kevyt istunta (katse eteenpäin, kantapäät alhaalla, rennot kädet)
enemmän hypänneet esteistunnassa(paino jalustimilla)
alastulossa ratsastajan oltava jalustimilla


RATSASTUS YLEENSÄ:

Miksi ratsastaja vaikuttaa hevoseen, miksi ei vain ”istuta päällä” ja ohjata?
-Pitääkseen hevosen tasapainossa. Vaara kaatua ja loukkaantua on suuri. Estekilpailuissa tällaista näkee surullisen usein. Moottoripyörällä kantataan eli kallistutaan, ei hevosella.
-Pidentääkseen hevosen käyttöikää . Etupainoisesti liikkuneet hevoset rasittuvat nopeammin etujaloista -> esim jännevammat. Selkä notkolla kulkevien hevosten ranka on kovalla koetuksella kun päällä istuu vielä joku. Vatsalihakset käyttöön!

Oikein toimiva ja totteleva hevonen on turvallinen erilaisissa olosuhteissa.”


ASKELLAJIT
”Käyntiä ratsastetaan käynnin rytmissä, ravia ravin rytmissä ja laukkaa laukan rytmissä.”

Käynti: - ratsasta pohkeilla vuorotellen, näinollen pääset vaikuttamaan tarkasti jalalla määrättyyn askeleeseen. Hevosesi on myös helpompi ymmärtää milloin haluat keskikäyntiä, milloin ravia.


Ravi : -ratsasta molemmilla pohkeilla ravin rytmissä (ei potkimista vaan pehmeästi mukana.) Siirtymisissä tai muuttuvissa tilanteissa pohje on hetken voimakkaampi mutta liikkeen ylläpitämisessä se on hyvin kevyt. Ratsastajan kevyet avut ovat jo palkinto hevoselle.>


Laukka: - laukannosto tapahtuu pidemmällä sisäpohkeen puristuksella. Osa hevosista tarvitsee ulkopohkeen siirtymisen juuri ennen nostoa. Venäläiset hevoset nostavat ulkopohkeella. Ulkopohje laukannostoissa on hyödyllinen pitää hieman mukana jos aikoo joskus opetella laukanvaihdot, ne tehdään tulevalla ulkopohkeella. Laukannoston parantamisella oleellinen merkitys on valmistelulla eli puolipidätteellä.

”Vahva perusratsastus on hevoselle merkki siitä että ratsastaja ei ole tyytyväinen ratsuunsa sillä hetkellä. Muista että hevonen tuntee kärpäsen istuvan kyljelleen. Se on herkkä jos ratsastat oikein.”


ASETUS JA TAIVUTUS

Hevonen on asettunut

Mitä se tarkoittaa?

Hevosen runko ja kaula on suora, niska hieman kääntynyt. Selästä erotat sen niin että näet hevosen silmäkulman ja sierainkaaren ja silti hevosen kaula edessäsi on suora.
Hevonen asetetaan joko vasemmalle tai oikealle.
Miten se tehdään (vasemmalle)?

-sisäohja (esim vasen)asettaa (=vedä vain pari senttiä ohjasta)
-sisäpohje (vasen)on hieman voimakkaampi kuin yleensä jotta hevonen ei ohjan vaikutuksesta lähde kulkemaan asetuksen suuntaan
-ulko-ohja (oikea) pysyy tuntumalla –ei löysänä
-ulkopohje (oikea) on normaalilla paikallaan lähellä kylkeä
-paino on keskellä hevosta, istu suorassa ja ryhdikkäänä

Miksi asetetaan?

-kun valmistellaan taivutusta (on epäreilua vetäistä yhtäkkiä suora hevonen taipuneeksi. Hevosella on suuret lihakset ja se tarvitsee askeleen tai kaksi asetusta jonka jälkeen taivutus tulee helposti.)
-suurella ympyrällä asettaminen nostaa hevosen ”pystyyn” = jos hevosen turpa osoittaa pois menosuunnasta, se kaatuu kuin moottoripyörä ja ratsastajakin on silloin vinossa. = RATSUKON PITÄISI OLLA TASAPAINOSSA

Miten voin harjoitella itse?

-aseta (suoralla) uralla kulkien
-aseta keskihalkaisijalla (hevosen pitää pysyä oikeassa suunnassa eli oikealla linjalla)
-vaihda asetusta keskipisteessä ratsastaessasi keskihalkaisijaa pitkin
-pääty-ympyrällä
-keskiympyrällä
-vaihda pääty-ympyrältä toiselle

Ensin käynnissä, sitten ravissa ja taitavat ratsukot laukassa =)

Hevonen on taipunut

Mitä se tarkoittaa?
Hevonen on taipunut hännästä turpaan asti. Selkäranka ei taivu niin hyvin kun kaula. Jos hevosta voitaisi katsoa ylhäältäpäin, se olisi banaanin muotoinen.
Hevonen voi taipua oikealle tai vasemmalle.

Miten se tehdään ?
-sisäpohje on omalla paikallaan voimakkaampana kuin ulkopohje. (jos hevosesi nostaa laukan, kyseessä on liian vahva/pitkään puristava sisäpohje)
-sisäohja taivuttaa (vedä sen verran että kaula taipuu)
-ulko-ohja myötää vähän ja pysyy kuitenkin tuntumalla (emme halua jarruttaa/pidättää hevosta taivutettaessa)
- ulkopohje on hieman taaempana tukemassa rungon taipumista (älä vie jalkaa lonkasta asti taakse vaan taivuta polvesta koukkuun)
- paino on siihen suuntaan mihin hevosen halutaan kulkevan (ole tarkkana että pysyt pystyssä ja kierrät hartioitasi menosuuntaan. Huomaat että siirryt istumaan keskemmälle satulaa kun kallistuessasi. Tällöin ulkopohkeen voimistaminen pitää hevosesi samassa suunnassa ilman että haluat kallistua sinne.)

Miksi taivutetaan?

- RATSUKON TASAPAINO!
miksi tasapaino on tärkeää?
-siksi että ei kaaduta, voi nimittäin sattua ;)
- lihasten venyttely (ihmisetkin venyttelevät ennen urheilusuorituksia)

Miten voin harjoitella itse?

-voltti
-kolmikaarinen kiemuraura
-täyskaarto
-voltti-keskiympyrä-voltti
-loiva kiemuraura

Ensin käynnissä, sitten ravissa ja taitavat ratsukot laukassa.
(kun lisätään ratsastajan oikea istunta ja hevosen poljennan laatu tulee harjoituksiin vaikeusastetta lisää)

Copyright © hippoteam.fi - luhtajoenratsutila@gmail.com - p. 040 545 5461